Kartoffel klatkager er en meget populær spise i Polen. Når man ikke lige ved hvad man skal servere til middag (som svarer til aftensmad i Danmark) kan man altid lave et eller andet slags af klatkager, og da man som regels altid har kartofler ved hånden, er det bare så nemt med kartoffel klatkager 😉 Jeg kan huske de dejlige, store og sprøde kartoffel klatkager som man altid kunne få på flere gadehjørner i Polen da jeg var barn. Det kan man også stadig i dag 🙂 MUMS!
Man kan spise kartoffel klatkage på flere forskellige måder, med sukker, med cremefraiche og sukker eller med fx. champignon sovs. Personligt elsker jeg dem med bare sukker eller cremefraiche med sukker. Michael kan bedst lide dem med champignon sovs og Lucas med bare sukker 🙂 , og sådan spiste vi dem også i dag. Hver af os på sin favorit måde 🙂
Så hvordan laves de? Her er nem opskrift 🙂
Ingredienser:
- 1½ – 2 kg kartofler
- 2 æg
- 2 tsk salt
- 2 – 3 spsk mel
Fremgangsmåde:
- Skræl kartoflerne og riv dem på den fineste rivejern. Jeg har den rivejern som man bruger til formålet i Polen, se billede af den i galleriet. Men du kan bare bruge den fine rivejern du har derhjemme.
- Kom salt, æggene og mel i skålen med kartofler og bland det hele rigtig godt.
- Varm panden godt, kom olie på og held lidt af dejen på panden. Glat den ud, så du får en ret stor og tynd klat. Jeg brugte min sovseske til formålet. Min pande er ret stor (32 cm) og jeg bagte kun to klatkager ad gangen.
- Steg på begge sider ved kraftig varme.
- Server med det samme, og hvis du skulle stable dem, så må de helst ikke ligge i flere end to lag. De bliver nemlig hurtigt bløde.
- Server med champignon sovs eller cremefraiche med sukker eller bare sukker 😉
Velbekomme!