Ja, ja, jeg ved det! Det er ret kedeligt med disse polske boller med ost i alle afskygninger! Men jeg elsker dem! Især dem med ost.
Og disse her er jeg simpelthen begejstret for! De er bedre, eller mindst lige så gode som dem, man kan købe hos bageren på enhver gadehjørne i Polen, de er bare lidt mindre 🙂 Derfor skal du ikke snydes for opskriften. Især fordi du ikke behøver at lave dem med ost, du kan lige så godt bruge din favorit marmelade eller (vanilje) budding. Bare du har mod på at lave dem. Og tro mig: dine børn kommer til at elske dig endnu mere for dem 😀
Opskriften er ret enkel, da jeg brugte dejen til hverdagsboller men med lidt mere sukker og lidt appelsinsukker.
Ingredienser:
- ca. 500 g hvedemel, måske mere men det kan du se når du ælter, dejen skal være blød men ikke klistret
- 50 g gær
- 75 g smør
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 2 spsk sukker
- ca. 2,5 dl mælk
- 2 spsk appelsinsukker (kan udelades men giver utrolig god smag)
Hvis du skal lave boller med marmelade brug da et par spsk vaniljesukker i stedet for appelsinsukker.
Ingredienser til smuldredejen:
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 100 g mel
Ingredienser til ostefyld:
- 2 pkt. philadelphia naturel
- 2 spsk. vaniljesukker, jeg brugte hjemmelavet vaniljesukker
- lidt yoghurt naturel (1 spsk.) eller mælk til at røre med
Fremgangsmåde:
Ostefyld:
- Kom Philadelphia, vaniljesukker og lidt yoghurt i en skål og rør det hele rundt til en ensartet, blød masse.
- Kom mere yoghurt hvis massen er for tyk.
- Stil i køleskabet.
Dejen:
- Lav smuldredejen efter opskriften. Stil i køleskabet.
- Varm mælken så den er fingervarm.
- Kom gær, sukker og appelsinsukker i skålen og hæld den fingervarme mælk i.
Rør godt sammen. Vent til gæret begynder at boble. - Smelt smørret og held resten af mælken i. Hæld dem i skålen med gær.
- Tilsæt mel, salt og æg.
- Rør det hele godt sammen, gerne i en røremaskine, ca 8 – 12 minutter
- Når dejen er æltet godt, lad den hvile i ca. 30 minutter.
- Derefter del dejen i 4 stykker og hver af dem i fire stykker igen. Så du får 16 boller.
- Form dem til fine, runde boller og sæt dem på en bageplade.
- Lad bollerne hvile igen i 30 minutter eller indtil de ca. fordobler størrelsen.
- Når bollerne er hævet skal du, forsigtigt, lave en fordybning i midten af hver bolle. Prøv at strække dem lidt ud til siderne så de bliver mere flade i det. Pas på at du ikke laver hul i bunden.
- Pensl hver bolle med sammenpisket æg.
- Fyld hver hul med enten ost eller marmelade.
- Drys med smuldredejen.
- Tænd ovnen på 225 gradder og stil bollerne varmt indtil ovnen er varm (hos mig ca. 20 min).
- Bag ca. 10 -12 min (afhængig af ovnen) til de tager farven.
Velbekomme!
Og sådan kan de se ud i Polen hos en bager:
Har du lavet noget efter én af mine opskrifter?
Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes.
Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen.
Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd.
Jeg glæder mig til at høre fra dig