Min mormor var en sand bagemester derhjemme. Hun bagte de bedste boller og de bedste kager. Det gjorde hun hver eneste søndag (lørdag var arbejdsdag dengang). Jeg kan stadig huske smagen og duften af de gode boller fyldt med hjemmelavet mirabeller-marmelade eller duften af hendes marmorkage, som jeg desværre ikke kan huske opskriften på, selvom jeg fik lov til at lave den, under hendes kyndig øje, mange gange. Tit fik jeg lov til at hjælpe hende med bagning og jeg gjorde det med glæde. 🙂
Fra tid til anden lavede min mormor en slags kold ostekage, den hedder “Sernik Domek Baby Jagi”. Man skal bruge nogle specielle kiks til den (Petit Beure), normalt er de ikke til at opdrive i Danmark, men lige efter jul sidste år fik jeg pludseligt øje på dem i Fakta, og der røg et par pakker i indkøbskurven. Så i dag vil jeg gerne dele denne nemme kage med jer. Man behøver ikke at mestre bagekunsten, det eneste man skal lave er osten. Opskriften på osten finder I her.
Ingredienser:
- 2 pakker petit beurre kiks (Tea Biscuit Petit) – der skal være 36 stykker i alt
- ca. 750 g polsk hvid-ost
- ca. 85 g blødt smør
- ca. 220 ml flormelis
- vaniljesukker eller essens
- 2 spsk kakao
Kakaoglasur:
- 250 g flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 75 g kakao
- 6 spsk kogende vand
- evt. nogle smuttede mandler, nødder eller kokos til pynt
Fremgangsmåde:
- Kom osten, sukker og smørret i en skål og bland det hele godt til en ensartet masse.
- Smag med vaniljesukker eller essens.
- Del massen i to lige dele og kom dem i hver sin skål.
- Kom kakao i den ene del.
- Tag et stykke bagepapir og læg 3 rækker (á 6) styk kiks på den.
- Smør kiksene med den hvide masse.
- Læg de resterende kiks ovenpå og kom kakaomassen på.
- Nu kommer noget tricky: Luft de to yderste række af kiksene op (på den lange side) sådan at de danner et trekant.
- Dæk med bagepair og stil i køleskabet.
- Lav glasuren og kom den på kagen, pynt og stil i køleskabet.
- Den smager bedst når den har stået i køleskabet natten over.
Velbekomme!
I stedet polsk hvid ost kan bruges marscapone. Jeg ville gerne lave denne kage til mine børnebørn.
hilsen