Tjeboreki – Czebureki – Чебуреки

Print page

IMG_7838_1

Tjeboreki – Чебуреки har sin oprindelse fra Krim. Tjeboreki er store piroger. De er lavet af en tynd dej fyldt med kødfars. Kødet er tyndt fordelt i dejen og er ledsaget af en dejlig bulion som dannes inde i dejen mens piroger bliver stegt i frituren. Чебуреки sælges fra “pølsevogne” ligesom hotdogs i Danmark. De er også meget populære i den østlige del af Polen, der hvor Polen grænser med Hviderusland.

Dejen kan laves på mange måder, og mens jeg surfede på nettet, har jeg stødt på folk som har sin mening om hvordan den skal laves. 100 mennesker giver 100 meninger 🙂 Jeg har brugt én af dem 🙂

Farsen har jeg tilpasset til min egen smag. I de fleste opskrifter kunne jeg læse om blandet okse- og svinefars med masser af løg og hvidløg. Jeg kom også peberfrugt i, da det var noget, jeg har prøvet før. Næste gang vil jeg prøve en anden variation af både dejen og farsen 🙂

Husk også at se galleriet nederst efter opskriften. Du kan klikke på det første billede og bruge pilen til at bladre i dem.

Ingredienser til dejen:

  • 200 ml koldt vand
  • 1 æg
  • 2 spsk vodka (ja! vodka, man kan sagtens undlade den eller erstatte den med dansk vand med brus)
  • 3 spsk olivenolie
  • ca. 4 kopper hvedemel (1 kop = 250 ml)
  • ½ tsk salt

Ingredienser til fyldet:

  • 500 g hakket blandet svine/kalvekød
  • 1 rød peberfrugt
  • 2 ret store løg
  • 3 fed hvidløg, eller flere hvis du kan lide hvidløg
  • salt
  • peber
  • evt. lidt oregano og chili

Ingredienser til hvidløgssovs:

  • yoghurt naturel, ca 5 dl
  • 3 – 5 fed hvidløg

Fremgangsmåde:

Først dejen: Den skal man lave i god tid, da den skal hvile mindst én time før man kan bruge den. Det bedste er at lave dejen dagen før så bliver den rigtig blød og dejlig. Dejen skal ikke stå i køleskabet men bare på køkkenbordet.

Kom alle ingredienser i en skål og ælt det hele godt. Den skal være fast uden at være for hård. Ælt godt og lad den stå.

Sovs: Bland presset hvidløg med yoghurten, smag evt. med salt og peber og stil den i køleskabet.

Farsen: Hak løgene fint, gør det samme med peberfrugten og hvidløg. Kom kødet og alt andet i skålen og bland godt. Smag til med salt og peber, og gerne lidt oregano og chili. Stil i køleskabet.

Del dejen i ca. 20 stykker.

Rul hver af dem til en rundt cirkel på størrelse med en tallerken.

Kom farsen på den ene del af dejen og luk med den anden. Luk dem godt, ellers kan du risikere, at saften fra kødet kommer ud mens du steger dem, og så kommer olien til at sprøjte rigtig højt op. Det har jeg selv erfaret i går, jeg fik noget olie lige én cm under øjet (av! siger jeg bare, for ikke at snakke om hvordan det ser ud i dag…., stakkels mig…) Lav dem allesammen før du begynder at stege dem. Hold dem på et melet bord under et viskestykke.

Kom godt med olie på panden, sådan et par cm olie eller mere, varm den op og steg piroger to ad gangen, ca et par minutter på hver side eller indtil de er gyldne. Kom låg på panden når du steger, så undgår du eventuelle uheld.

Hold dem varme i en forvarmet ovn til 100 grader mens du stager de næste.

Server med grønt salat og hvidløgs sovs.

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *