Jeg købte denne spændende bog “Bread Matters” af Andrew Whitley.
Ærligt sagt, har jeg håbet på flere billeder i bogen, især i forbindelse med opskrifter. Men det ser ud til, at opskrifterne er gode og spændende, og jeg har lavet en ny surdej efter bogen. Den skal blive til et brød i morgen, jeg har ikke bestemt mig på hvilket opskrift jeg bruger i morgen men ét er sikkert: det bliver et rugbrød 🙂
Surdejen har det taget fire dage at lave og du skal lave den således:
Dag 1:
- 25 g fuldkorns rugmel
- 50 g vand (ca. 40 grader varmt)
Bland vand og rugmelet sammen i et glas og stil et varmt sted, gerne så varmt som 30 grader.
Dag 2:
- 25 g fuldkorns rugmel
- 50 g vand (ca. 40 grader varmt)
- rugmel og vand blanding fra i går
Bland vand, rugmelet og blanding fra i går sammen og stil et varmt sted, gerne så varmt som 30 grader.
Dag 3:
- 25 g fuldkorns rugmel
- 50 g vand (ca. 40 grader varmt)
- rugmel og vand blanding fra i går
Du kan allerede nu se, at surdejen begynder at røre på sig. Bland vand, rugmelet og den to dage gammel blanding sammen og stil et varmt sted, gerne så varmt som 30 grader. Du skal ikke være bekymret hvis du ser en brun lag vand ovenpå. Bare rør det hele sammen.
Dag 4:
- 25 g fuldkorns rugmel
- 50 g vand (ca. 40 grader varmt)
- rugmel og vand blanding fra i går
Bland vand, rugmelet den tre dage gammel blanding sammen og stil et varmt sted, gerne så varmt som 30 grader. I morgen har du formentlig en dej der er stærk levende, den bobler og lugter lidt surt. Hvis du dypper fingeren i den og slikker den bagefter vil du kunne smage dens blide sur smag.
Denne surdej vil du kunne bruge til at lave dine rugbrøds med i stedet for gær.