Polske kåldommere – Gołąbki – de bedste i verden :-)

Print page

polske kåldommere opskrift

Kåldommere eller Gołąbki, som man kalder dem på polsk, er en meget dejlig mad som enhver polsk husmor har sin opskrift på. Man kan koge dem og man kan bage dem, man kan lave tomatsovs til dem eller lave dem i sin egen sovs. Der er nogle som bruger rå ris i dem, og andre som bruger kogt eller halvkogt ris til at lave dem. Og alt er OK. Der er mange muligheder og lige så mange opskrifter 😀

I mit barndomshjem har min mormor altid bagt dem i en speciel elektisk gryde som fungerede som en ovn. Dem fik vi serveret med sovs naturel – dvs. med den sovs de var bagt i. Min mor lavede dem også med tomatsovs.

Her er min egen opskrift på kåldommere som jeg laver hjemme i Danmark til min egen familie.

Ingredienser:

  • 1 stor hvidkål, lige så stor som du kan købe
  • 500 g hakketkød, jeg kan lide når det er 50/50 svine/kalv
  • ca. 2 dl ukogt ris
  • 4 løg
  • 2 – 4 fede hvidløg
  • salt
  • peber
  • 3 laurbærblade
  • 3 stk. allehåde
  • 2 dåser flåede tomater
  • 1 lille dåse tomatpuré

Fremgangsmåde:

  1. Begynd med kål:
    • Kog en stor gryde med vand.
    • Skær de første to blade af kålen.
    • Skær de første blade ved stilken (fjern dem ikke!) og kom kålen i det kogende vand.
    • Kog så længe at du begynder at se bladene løsrive sig fra kålen.
    • Tag bladene op når du kan mærke at de begynder at blive elastiske i det, læg dem til afdrypning.
    • Skær de næste blade fri.
    • Osv indtil du næsten har fået alle blade fri.
    • Du skal have ca. 11 – 12 stykker store blade til selve kåldommere og nogle stykker til at dække bunden af gryden af, samt nogle til at dække kåldommere hvis du vil bage dem i ovnen.
    • Behold noget af vandet.
  2. Lav farsen:
    • Hak løg og hvidløg groft.
    • Svits dem på panden i lidt olie.
    • Kom kødet, løg, ris, salt og peber i skålen.
    • Bland godt sammen. Form det antal kødboller som du vil have kåldommere.
    • Læg et blad foran dig så du har den tykke side oppe.
    • Læg hver kødbolle på et hvidkålsblad og fold bladet:
      • Fold først den tykke side så den dækker kødet.
      • Fold siderne ind mod hinanden så de næsten røre hinanden.
      • Rul resten af bladet rundt.
      • Læg dem så de kålen holdes på plads.
  3. Læg et tykt lag af blade i bunden af en bred gryde.
  4. Læg dine kåldommere ovenpå bladene, tæt mod hinanden så de ikke ruller ud.
  5. Kom ca. 2 dl vand fra dengang du har kogt hvidkålen.
  6. Blænd flåede tomater og kom dem i gryden sammen med tomatpuréen, laurbærbladene og allehånde. Krydr med salt og peber. Kom evt. de resterende blade ovenpå. De bliver brugt i sovsen. Kom mere vand i hvis det mangler, der skal være nok af væske da risen vil suge en del. Mine kåldommere var næsten dækket.
  7. Kog under låg på lille blus ca. 1 time fra kogetidspunktet.
    ELLER:
    Læg nogle blade ovenpå kåldommere, kom låget på og stil i forvarmet ovn til 200 grader. Bag ca. 1 time.
  8. Efter en time skal du tage kåldommere ud på tallerken.
  9. Held sovsen og de løse kålblade i en blender og blænd dem sammen. Du får en dejlig tyk sovs af det. Krydr evt. med mere salt og peber.
  10. Server kåldommere med sovs, kartofler og noget salat.

image_18

Velbekomme!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

1 thought on “Polske kåldommere – Gołąbki – de bedste i verden :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *