Mirabelle marmelade

Print page
Mirabelle marmelade

Mirabelle marmelade

Vi cyklede en tur i går. En dejlig tur langs vandet. Lige pludseligt fik vi øje på et mirabel træ. Det var stort og klistret med store, gule og modne frugt. Vi kiggede på hinanden og kom i gang med at plukke. 🙂 Vi synyes, at vi plukkede lidt. Det fyldte intet i vores cykelkurve selvom det var lidt hård at cykle med dem. “Vi kan altid komme tilbage hvis vi syntes at vi har for lidt” sagde jeg til min mand. Da vi kom hjem og hældte frugten i en beholder syntes vi, at der var lige lovlig meget i den. En hurtig vejning gav os svaret: lige lidt over 10 kg!!!! Hvad i alverden skal vi gøre med 10 kg mirabeller?!
Mirabeller

Marmelade – tænkte jeg. Vi udbenede halvdelen af frugt i går, det gav ca. 3,2 kg frugtkød. Jeg hældte dem i gryden, dækkede med sukker og lod stå natten over, til i dag. 🙂 Og nu kan vi glæde os over synet af 8 glas fin, gylden mirabelle marmelade der dufter og smager af sommer 😀

Det er utrolig nemt at lave marmelade. Jeg har altid syntes, at det var noget besværlig noget men sandheden er, at det mest besværlige er at udbene frugten, resten er “piece of cake” 🙂

Når man laver hvilken som helst marmelade skal man huske én ting: Man skal bruge ½ kg sukker til 1 kg frugt. På den måde går man aldrig galt i byen.

Her er hvordan jeg gjorde.

Ingredienser:

  • ca. 3 kg udbenet mirabeller
  • ca. 1,5 kg sukker plus ca. 200 g sukker til at røre geleringspulver med
  • gelerings middel – kan udelades
  • en stor gryde, jeg brugte 10 liters gryde
  • evt. 2 spsk. vaniljesukker, jeg brugte hjemmelavet
  • evt. en flækket vaniljestang, jeg brugte den, som var tilbage efter jeg lavede vaniljeis med

Fremgangsmåde:

  1. Kom frugt i en stor gryde.
  2. Kom sukker ovenpå, ryst lidt med gryden og lad stå natten over.
  3. Næste dag: Rør rundt i gryden og bring den i kog.
  4. Kog i ca. 20 minutter under omrøring, så marmeladen ikke brænder til bunden.
  5. I første omgang vil du kunne se en masse skum på overfladen men jo længere du koger og rører rundt vil den forsvinde. Hos mig var den væk efter ca. 5 minutter.
  6. Smag marmeladen undervejs og kom mere sukker hvis du syntes at den er for sur. Husk dog at mirabellerne er lidt sur og du kan aldrig komme af med det. Så den skal blive syrlig i smagen.
  7. Efter 20 minutter kogning: Rør geleringspulver med lidt sukker og kom den i gryden, rør godt rundt og lad koge yderligere to minutter.
  8. Hvis du brugte vaniljestang – tag den op af gryden nu.
  9. Kom marmeladen på vaskede og skoldede glas, luk dem godt. Hvis du bruger glas med tvist låg så stil dem ‘på hoved’ indtil de bliver kolde. På den måde kan du være sikker på at de er lukket godt.
  10. Nyd din marmeladen vinteren igennem. Den kan nemlig holde sig længe.

OBS!

  1. Gelerings middel – kan udelades, og marmeladen kommer til at holde længe alligevel, da det er sukkeret som konserverer godt. Den får bare en meget løs konsistens. Man kan også bruge et par æbler i stedet for geleringsmiddel, de indeholder meget pektin som stivner fint.
  2. Du kan også vælge at koge din marmelade meget længere indtil noget væske fordamper og konsistensen bliver tyk.
  3. Jeg plejer at stille mine glas i ovnen tændt på 100 grader i ca. 30 minutter før jeg bruger dem. Så er jeg sikker på at alle bakterier er dræbt.

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *