Kærnemælksboller kan bages på mange forskellige måder. Man kan bytte noget af hvedemelet med en anden slags mel eller man kan tilsætte kerner, ris, gulerødder eller noget helt andet. Kun fantasien sætter grænser.
I dag bagte jeg dem med kartofler. Ja, jeg havde tre – fire stykker mindre kartofler fra aftensmaden i går, og dem bestemte jeg mig for at bruge i bollerne.
Disse boller er rigtig gode, bløde og samtidigt lidt mere fugtige end dem uden.
Ingredienser til dejen (20 stykker):
- ca. 500 g mel
- ca. 3 – 4 kartofler, mosede
- ca. 75 g smør
- 1 spsk sukker
- 50 g gær
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 2,5 dl kærnemælk
- æg til pensling
- Rør kærnemælken, kartofler, gær og sukker og lidt af melet i den skål du skal bruge til at lave dejen. Bland dem godt sammen så gæret “smelter” og lad det stå i ca 15 minutter indtil du kan se, at det er bleven tykkere og bobler lidt.
- Smelt smørret imens og lad den køle ned.
- Når gær-blandingen er klar, tilsæt de resterende ingredienser og ælt godt. Dejen skal være smidig og blød uden at den klistrer til hænderne. Jeg har æltet den i maskinen i ca 15 minutter.
- Lad dejen hæve i ca. 30 minutter.
- Del dejen i fire boller og rul hver af dem til en lang pølse.
- Del hver af pølserne i 5 stykker og form dem til boller.
- Sæt på bagepladen.
- Lad dem hvile i 30 minutter på en bageplade tildækket med et viskestykke.
- Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø eller birkes.
- Bag ca. 15 minutter i forvarmet ovn til 225 grader, almindelig varme, indtil de er fint brune på toppen.
Velbekomme!
Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂
Kære Tamara
Dejlige boller, har bagt dem flere gange. Super til komme i fryseren og lækre når de er optøet. Lige nu skal opskriften testes til 100 pølsebrød til et svendegilde. Tak fordi du deler med os
Hvor er det godt at høre! Tak fordi du læser min blog 🙂
Har lige bagt dine boller. De blev super gode.
Kære Inge,
Mange tak for din tilbagemelding! Det sætter jeg virkelig pris på 🙂
Mange hilsner,
Tamara