Drożdżówka er en meget populær kage i Polen, man kan købe den på enhver gadehjørne og den findes i flere udgaver: med frugt, ost, marmelade, birkes eller bare med smuldredej ovenpå. Den smager fantastisk godt og er rigtig god til at stille sulten. Drożdżówka kan have forskellige forme. Bagt som separate boller eller, som denne her, i en stor form.
Drożdżówka er meget let at lave, man skal bare have tid til at dejen kan “vokse”.
Her får du mulighed for at prøve en af dem 🙂 Opskriften fik jeg fra en af mine veninder, Magda, som har bagt den for et par uger siden, da jeg var hos hende på besøget. Og den smagte så godt, at jeg har nu bagt den fire (ja, du læser rigtigt, FIRE) gange de sidste 10 dage 🙂
Til drożdżówka kan man bruge de frugter man lige har ved hånden. I dag har jeg haft nogle frosne jordbær og et æble som jeg har skåret i både.
Ingredienser:
- 500 g mel
- 50 g gær
- 3 æggeblommer – æggehvider kan du stille i køleskabet indtil du bager fx. boller. Du kan også fryse dem ned.
- 1 glas mælk (ca 2,5 dl)
- 100 g smør
- ca. 1 dl sukker – den kan udelades men jeg syntes, at den smager bedst med sukker.
- 1 spiseske vaniliesukker – jeg brugte hjemmelavet.
- diverse frugt, fx. jordbær, æbler, blåber, hindbær osv. (blandet eller bare en af slagsen)
Desuden ingredienser til smuldredejen, som kan udelades meeen det smager bedst med 🙂
- 50 g sukker
- 50 g smør, afkølet
- 100 g mel
Fremgangsmåde:
Smuldr gæren i en skål, bland den med sukker og vaniliesukker og tilsæt lidt af fingervarmt mælk. Stil til siden.
I mellemtiden smelt smøret i mælken og vej alle ingredienser.
Når du kan se, at gæret har hævet kan du begynde at tilsætte mel, æggeblommer, smør med mælk (husk at mælken ikke må være for varm, ellers bliver gæret ødelagt).
Ælt det hele godt, jeg gjorde det med hånden men du kan også bruge æltemaskine eller en håndmikser. Når dejen er æltet, er den ret klistret.
Stil den til hævning et varmt sted, ca. 1 time, dæk med et viskestykke. Nu kan du begynde at skære dine æbler, hvis du vil bruge dem, skær dem i små både. Jeg har både brugt æbler og frosne jordbær. Jeg tog jordbærene ud af fryseren i går aftes, de fik lov til at ligge på en si over en skål natten over, så al væske fik lov til at dryppe i skålen.
Æblebådene fik lov til at ligge lidt i jordbærsaften, de fik en dejlig rød farve af den 🙂
Find formen og smør den med smør eller margarine. Jeg plejer at bruge flydende margarine til det, det er dejligt nemt og kan smøres med en pensel.
Når dejen har “vokset” flytter du den til formen og fordeler dine frugt oven på den.
Stil den til side og tænd ovnen på 175 – 180 grader og lad dejen hæve igen imens ovnen varmes op. Det tog ca. 25 min for min gamle ovn at varme op.
Udnyt tiden til at lave smuldredejen:
Tag alle tre ingredienser og put dem i en mindre skål, hak lidt smøret og prøv at blande alt sammen først med kniven og derefter med hænderne. Du kan også blænde det hele i en blender, det er meget hurtigt gjort 🙂
Når ovnen er varm: Fordel smuldredejen over frugterne og bag kagen i ca. 40 – 45 minutter til den er gylden.
Velbekomme!
PS Lad mig høre om I har prøvet at bage den, send gerne billeder, så viser jeg dem gerne her på bloggen 🙂
Der er for resten ikke ret meget tilbage af den jeg har bagt her 🙂
Magda har bagt den for nyligt, her kommer hendes billed:
hej jeg har flere gange været på besøg i polen. nu søger jeg opskrifter på de hvidkålssalater de serverer dernede, de er let syrlige men hvidkålen er rå. de smager pragtfuldt. håber dukan hjælpe.
hilsen Elsebeth
Hej Elsebeth,
Jeg ved godt hvad du skriver om 🙂
De er nemlig meget gode og det er en af de ting jeg savner her i Danmark 🙂
Jeg vil prøve på at lede efter en opskrift og skriver den her 🙂
Mange hilsner,
Tamara